Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce


Záklon hlavy je nutný


Vitouš a Franta křísí


Provedení Jarda pečlivě kontroluje


Pár poznámek


Fixace


Lékařské nádobíčko

Školení první pomoci

vloženo: 2005-08-13


V potápěčských kruzích se občas hodně mluví o poskytování první pomoci, ale myslím, že s praktickým nácvikem to nebude nic moc…A tak jsem se rozhodl, že využiji některou ze svých služeb na Horské službě, pozvu kamarády a budeme trénovat.
Letní služby na Horské službě bývají poněkud jednotvárné (pokud tedy někdo zrovna nenarazí v šedesátce na kole do stromu). Stejně tomu bylo i na konci srpna, kdy jsem sloužil s primářem oddělení ORL nemocnice Jablonec, dr. Toscanim. Ve 14,00 nastoupili kromě 2 lidí všichni členové Daltonu. Janička Malinová přivedla i dceru, čerstvě promovanou lékařku. Její specializace zní: psychiatr. Nepochybuji, že díky poměrům v tomto státě se občas některý z nás objeví v její ordinaci. Bohužel paní doktorka i její pohledná maminka předem odmítly šanci stát se figurantkou (mně to např. nikdo nenabídl).
Výcvik začal krátkou přednáškou dr. Toscaniho o problematice nosu, uší a jiných dutin v souvislosti s potápěním. Následovala diskuze a odpovídání na otázky, které nebraly konce. Franta se přitom utvrdil v zanedbání svých lícních dutin.
Potom jsme probrali obecně různé úrazy s důrazem na stavy, které vedou ke ztrátě vědomí, zástavě dechu apod. Přednášku vedl náš člen Jarda Tomášek, perfektní ortoped a hlavně doktor, který aktivně slouží na RZS. Následoval přesun na terasu, kde nás očekávala obě děvčata jménem Andula. Zde jsme pod vedením dr. Tomáška opravdu poctivě trénovali nepřímou srdeční masáž, umělé dýchání a varianty těchto úkonů, kdy zachránce je jen jeden nebo je jich více. Všichni, kteří neměli dosud možnost vyzkoušet si tuto činnost na elektronické Andule, si díky přístrojům ověřili správnost dechu či tlaku na hrudní kost. Na závěr jsme simulovali poměrně dlouhou resuscitaci ve dvou zachráncích. Dámy i pánové se přitom řádně zadýchali… Po krátkém odpočinku jsme kolegům s mým parťákem z HS Mírou Morávkem předvedli použití vakuových dlah, krčních límců, oxymetru a dalších prostředků, které na horách používáme při záchraně lidí. Úplně ve finále jsme kamarády provedli ošetřovnou stanice HS a předvedli jsme jim perfektně vybavený sanitní vůz. Myslím, že nikdo nelitoval času, který v tom srpnovém odpoledni strávil na stanici HS Bedřichov.

Jardovi Tomáškovi a Frantovi Kracíkovi děkuji za zajištění figurín

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu