Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce

















































Lom Jesenný

vloženo: 2012-11-23


     Zatopený lom v Jesenném nedaleko proslulých Bozkovských jeskyní dnes patří mezi nejznámější a tradiční potápěčské lokality. Potápěči si toto místo oblíbili zejména pro takřka domácí prostředí, které rodina Slávka Zítka a Zdeňka Müllera neustále zvelebuje. Dnes tam najdete kromě moderní kuchyně i zahradní gril, krásnou chatu pro klidné a pohodlné ubytování a spoustu dalších vychytávek pro bydlení a potápění. Chloubou domácích jsou jednoznačně apartmány v přilehlé budově, kde naleznete zázemí na opravdu špičkové úrovni. To vše za ceny jistě přijatelné.

     Potápění v lomu bývalo skvělým zážitkem. Kromě podvodní jeskyňky a zajímavé konfigurace terénu jsme tam pozorovali také velké množství raků a škeblí. Dnes bohužel provozovatele lomu trápí zhoršená viditelnost ve vodě, která trvá již několik let. Urputně se snaží s tím něco udělat a já jim držím palce, aby se to podařilo. Aby byla při zanoření opět vidět protější stěna tak, jak jsme to kdysi s Honzou Bulířem zažívali. Ale upřímně řečeno, ta viditelnost je pro naše české poměry stále přijatelná a není problém tam udělat hezký ponor.

     Mě osobně k lomu v Jesenném váže kamarádství ke Slávkovi a Zdeňkovi a hlavně obrovské množství ponorů, které jsem tam absolvoval s Honzou Bulířem za každého počasí, ve dne i v noci i za hlubokých mrazů. Provozovatele dodnes obdivuji, že nás nevyhodili a trpělivě jezdili z vyhřátých domovů nám odemknout a pustit nás do vody.

     Letos ke konci prázdnin jsem vzal manželku a vyrazili jsme kluky a jejich děvčata pozdravit. Do vody jsem se nechystal, protože jsem den předtím absolvoval akci na Hranické propasti, ale Dalton zastoupení mezi potápěči měl. Na ponor vyrazili Honza Vocel a Ranko Ferfecki. Po příjezdu jsem se opravdu srdečně pozdravil se Slávkem, Zdeněk tam ten den nebyl. Probrali jsme tisíce věcí, které se staly od našeho posledního setkání, a postupem času mě začalo mrzet, že s sebou nemám věci. Přeci jenom ta tradice na člověka působí. Kluci mezitím absolvovali pohodový ponor, a tak nám den příjemně uběhl. Ostatně jako vždy, když Jesenný navštívíme. Já osobně tuto lokalitu budu stále doporučovat a občas tam i rád vyrazím.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu