Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce






































"Šťastný nálezce" Jindra Kučera







Novoroční ponor + nález munice

vloženo: 2012-01-02


   Novoroční ponor 2012 jsme naplánovali na Jabloneckou přehradu do zátoky Cikánka. V těch místech je základna VZS, jejíž dlouholetý předseda Jirka Pechout nám nejen umožnil vjezd na soukromý pozemek, ale také poskytl nezbytné zázemí

   Ve 13 hodin jsme se sešli v poměrně dobré kondici po většinou bujarých silvestrovských oslavách a hned 7 lidí se rozhodlo absolvovat alespoň symbolický novoroční ponor. Příprava byla poněkud delší, protože skoro všem se přes Vánoce srazily obleky. Nakonec jsme se do nich všichni úspěšně narvali a po skupinkách jsme vyrazili vstříc roku 2012. Já s Honzou Lábusem jsme šli do vody poslední a vzhledem k absenci ledu (až na ojedinělé škraloupy) jsme si naplánovali poměrně dlouhý navigační ponor. Viditelnost byla na místní podmínky překvapivě dobrá a činila 3-4 metry. Bylo to zřejmě ovlivněno i velmi nízkou teplotou. Počítače ukazovaly teplotu mezi 1 až 2 stupni a já jsem nemohl nevzpomenout na Ranka, který si vzal neopren o tloušce 3 mm. Později běhal poměrně dlouho okolo základny, což u něho nebývá zvykem.

   Po vynoření jsme zaregistrovali příjezd policejního vozu a po návratu k základně jsme se dověděli, že kolega Jindra Kučera nalezl nějakou brašnu či kabelu, ve které byly věci, připomínající použitelnou munici. Po poradě s bývalým ředitelem Městské policie Jablonec Jirkou Rulcem, který se naší akce také účastnil, byla přivolána PČR. Ta při dnešní (2.1.2012) akci vytáhla opravdu několik nebezpečných předmětů, z nichž asi největší hrozbou byla 2 kg mina s funkční rozbuškou!! Protože na brašně nebyl prakticky žádný sediment, bylo jasné, že věci do vody - asi 12 metrů od břehu - někdo hodil v nedávné době.

   Dalton se tedy opět částečně proslavil. Novináři s námi udělali pár rozhovorů, Jindra ozdobil televizní obrazovku. Jeden ze článků najdete na níže uvedených odkazech:

 http://jablonecky.denik.cz/zpravy_region/z-prehrady-vylovili-starou-delostreleckou-minu.html

> http://www.nasejablonecko.cz/jablonecko-aktualne/na-prehrade-vylovili-nevybuchlou-munici-z-druhe-svetove-valky/?aktualitaid=14508

   Fotky pořídil Jirka "Mamánek" Pechout. Známý plavec, záchranář a potápěč, který viděl foťák asi potřetí v životě. Kvalitu snímků, které Jirka dělal zásadně na výšku, tedy laskavě omluvte.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu