Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce


Květináč, který kryl datalogger před nepřízní počasí


Datalogger v krabičce od Tic-tacu


Umístění celého "zařízení" na stromě




Měření minimální teploty na Jizeře (1123 m.n.m.)

vloženo: 2017-03-31


     Na Hranické propasti, která si v poslední době užívá slávu hlavně jako nejhlubší zatopená jeskyně světa, se snažím stále věnovat bádání a průzkumům, které s hloubkou vůbec nesouvisí, ale pro poznání lokality jsou naprosto nezbytné. Využil jsem tedy skutečnosti, že Helena Vysoká zkoumá hydrologii Propasti, kde laboratorně zkoumá vzorky z různých částí lokality a kromě jiného také porovnává své nálezy s ostatními fyzikálními jevy a veličinami. Naše organizace již dlouho například měří teplotu vody na různých místech. Dlouho jsme používali klasické rtuťové či lihové teploměry, ale naměřené údaje se často značně lišily podle kvality zraku potápěče, který měření prováděl nebo dokonce podle stupně nasycení organismu dusíkem, zejména ve větších hloubkách. Měření byla prováděna výhradně při potápěčských akcích.

     Před několika lety došlo k velkému kvalitativnímu posunu, když na různá místa (včetně hloubky 190metrů v Liftu) byla umístěna teplotní a tlaková čidla, ze kterých jsou údaje shromažďovány neustále a naprosto přesně a jsou on-line odesílány na sběrné místo. Přesto jsou místa, kam jsme pro reliéf terénu čidla s kabely umístit nemohli, a tento problém jsem se tedy rozhodl vyřešit.

     Můj dobrý kamarád, velmi známý radioamatér a špičkový elektrotechnický konstruktér Milan Stejskal z Liberce vyvinul datalogger na měření teploty po dobu 3 měsíců. Celé miniaturní zařízení naprogramoval tak, aby začalo měřit 1.12.2016 a já jsem dostal za úkol je umístit někam do hor, kde není prováděno pravidelné meteorologické měření. Krabičku od Tic-tacu jsem namontoval do květináče a vynesl jsem ji dne 24.11.2016 na Jizeru (1123 m n.m.), kde jsem vše pomocí vázacího drátu připevnil na skryté místo na stromě cca 100 metrů od vrcholu. Zařízení jsem pouze jedenkrát za zimu zkontroloval a dne 4.3.2017 jsem je demontoval a odnesl domů, protože bylo naprogramováno na ukládání minimální teploty a my jsme tou dobou již žádné nižší teploty neočekávali. Po stažení údajů jsme konstatovali, že zařízení pracuje naprosto perfektně, a že za 3 měsíce klesla kapacita baterie pouze o cca 15 %. To znamenalo, že toto záznamové zařízení (datalogger) je plně připraveno pro nasazení v Hranické propasti. Naměřené hodnoty nebyly úplně podstatné, ale stejně bylo měřením prokázáno, že letošní zima měla spíše inverzní charakter. Prostě ve větších výškách byly minimální teploty nižší než v nížinách. Konkrétně na Jizeře to bylo -16,9 stupně dne 7.1.2017, zatímco na nedaleké níže položené Jizerce klesla teplota až k -30 stupňům. Náš SW bohužel nedokázal zpracovat graf, který jsem chtěl připojit k článku. Zkusím najít nějaké řešení.

Článek o měření v Hranické propasti následuje

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu