Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce






















RUMCHALPA 28.8.2022

vloženo: 2022-08-28


   S mým žákem a horolezeckým kamarádem Ondrou Zemanem, který docela propadl potápění, často diskutujeme o lokalitách, kde by se dalo zanořit. Někdy mi ho je až líto, jak rád by se potápěl, ale prakticky není kde. Jeho oblíbená Kristýna u Hrádku v letní sezoně kvůli množství lidí, omezené možnosti parkování a dalším omezením dnes prakticky nepřipadá v úvahu. Zkoušel to tedy na naší oblíbené jablonecké přehradě Mšeno, ale tam jsou podmínky ještě horší. Svoji pozornost tedy zaměřil na Rumchalpu, která je relativně blízko od Jablonce (asi 58 km) a před několika týdny si tam zapotápěl poměrně v pohodě.

   Ondra mi včera volal, zda bych s ním nechtěl dnes na Rumchalpu zajet. Moc jsem neváhal, protože jsem delší dobu nebyl ve vodě, ale na druhou stranu jsem věděl, že při současných teplotách nás čeká spíše zklamání co se týká viditelnosti. Bohužel jsem se nemýlil.

   Vyrazili jsme ráno okolo 10,00 hodin a cekem v pohodě jsme dojeli až na místo. Od mé poslední návštěvy před asi 12 lety se tam toho naoko moc nezměnilo, ale při bližším pohledu jsem musel ocenit, že vše je nastaveno perfektně. Parkování v pohodě, budova s recepcí a společenskou místností je moderní, mnoho místa je i pro převlékání v suchu pod střechou, perfektní toalety, prostě pohoda. Vstup rozumných 150,- Kč na den, certifikace od nás nechtěli, ale asi proto, že na začátečníky zřejmě nevypadáme. Takže mně konkrétně trochu chyběla pouze jedna věc, a to více stolků pro výstroj těsně před vstupem do vody. Když by se tam sešlo více lidí třeba s dvojčaty, tak by se asi trochu mačkali. Ale to je jen subjektivní pocit.

    Samotný ponor jsem naplánoval tak, že se budeme seznamovat s lokalitou. Podle očekávání byla velmi špatná viditelnost, a tak jsme využívali perfektní vyvázání různých plošin, bójí apod. Díky teplé vodě jsme ponor natáhli až na hranici rezervy v lahvích. Dvakrát jsme se i vynořili, abychom dohodli další postup. Nakonec jsme se oba shodli na tom, že na tu bídu s viditelností to zase tak špatný den nebyl. Také jsme se dohodli, že budeme sledovat zprávy o viditelnosti a na Rumchalpu rozhodně ještě letos zavítáme.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu