Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce


Trojledka na stole...


...a z profilu. Tento výrobek ještě nemá provedenou povrchovou úpravu


A ve vodě (vlevo)


Vpravo klasická HID 10 W


SCOT 3 POWER LED (foto z webu LOLA)


Neskutečný rozdíl ve svítivosti SCOTU a SCOTU 3 POWER LED (na stropě cca 3 m vysoko)

Nová světla LOLA

vloženo: 2007-12-11


     Na středu 5.12.2007 jsme naplánovali mimořádnou akci na Hranické propasti. Sraz byl ráno na firmě LOLA, kde jsem se pochopitelně u Mirka Lukáše hned sháněl po jeho dvou nových lampách, o kterých jsem zatím jen slyšel. Dověděl jsem se, že nové záložní světlo SCOT 3 POWER LED je hotové, je již v katalogu fy LOLA na webu a jeho cena je stanovena na 2.749,- Kč s DPH. Druhým světlem je trojledkové hlavní světlo, ale na dílně je k dispozici pouze 1 kus. Ostatní byly odeslány k provedení povrchového eloxu. Potom budou v katalogu uvedeny také.

     Na naši žádost nám Mirek uvedené světlo zapůjčil i s jednou záložkou a my jsme je vzali na Hranickou na zkoušku. Ne na test, na to nejsme nijak připraveni. Zde si dovolujeme shrnout naše subjektivní pocity, shromážděné během jednoho stopadesátiminutového ponoru a následného nočního transportu:

 

     Trojledkové světlo má vnější rozměry stejné či spíše menší než notoricky známá HID 10 W. Pouze se trochu liší tvarem. Do ruky padne velmi dobře, a to i díky osvědčené ručce. Zapíná a vypíná se páčkovým vypínačem v zadní části. Zde jsme výrobci doporučili použití silnější pružiny, aby byl vypínač v požadované poloze držen větší silou. Svítivost světla je naprosto shodná s 10 W HID (viz snímky). Se světlem jsme velmi dlouho svítili na suchu, aniž by se nějak dramaticky zahřívalo. Použité součástky a masivní konstrukce dovolují se světlem zacházet i poměrně dost brutálně, což je oproti světlům HID vynikající zjištění. Prostě pokrok se zastavit nedá. Věřím, že cena světla bude nastavena tak, aby řada potápěčů měla dobrý důvod uvažovat o pořízení tohoto sympatického výrobku. Spotřebu neznám, ale má být okolo 10 W či méně, což je taky OK.

 

     Záložka SCOT 3 POWER LED nás již při prvním rozsvícení na dílně doslova posadila na zadek. Na strop jsme posvítili současně tímto světlem a jeho předchůdcem – SCOTEM s klasickou (tuším kryptonovou) žárovkou. Rozdíl je vidět na fotografiích a nepotřebuje komentář. Ve vodě světlo svítí příjemným úzkým kuželem a subjektivně je s ním vidět jako s HID 10 W. Jediným problémem je, že světlo zaměstnává jednu ruku, ale je to zkrátka záložka. Na konci ponoru byla venku úplná tma. Díky výkonu světla jsme při převlékání viděli jako ve dne. Potom jsme jej při transportu upevnili na nosné lano vrátku. Osvítilo nám celou dráhu lanovky odshora Propasti až na spodní plata !! Nakonec jsme svítili na druhou stranu Propasti (110 m) a opět byly na protější stěně vidět i poměrně malé detaily. Po celou dobu použití této záložky jsme jen nechápavě kroutili hlavami a přemýšleli, jestli jsme něco takového již drželi v ruce. Zde je na místě skončit se superlativy, protože kdo to neviděl, tak neuvěří. Spotřebu baterií nedokážeme odhadnout, my jsme s tím beze změny intenzity světla svítili asi 2,5 hodiny. Navíc se prý chystá nabíjecí varianta s připojením nabíječky přes vnější konektor. Pochopitelně se za dobu použití světlo nijak nezahřálo. Foto jsem zapomněl pořídit, ale konstrukce je shodná s klasickým SCOTEM. Připojená fotka je z katalogu LOLA, ale má jen 7 kB.

 

Poznámka:

     Tento příspěvek jsem napsal proto, že zejména výkon SCOTU 3 nás úplně rozhodil. Prostě to se nedá nikomu neříct. Technická data ponechávám na výrobci (LOLA), stejně jako otázku spolehlivosti, servisu apod. My jsme si se světly vlastně jen trochu pohráli a přesvědčili jsme se, že budoucnost opravdu patří LEDkám, jak již mnoho fundovanějších potápěčů avizovalo

 

Foto pod vodou Martin Prachař, ostatní L. Čech

 

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu