Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce









































































Ostrov Fiji

vloženo: 2012-05-22


  Jak  je již v posledních letech tradicí, tak i letos vyrazila část členů  klubu Dalton do teplých krajin. Letošním cílem  byl ostrov Fiji v Pacifiku.  Jedním z hlavních lákadel byla nabídka  potápěčské báze Beqa adventure divers , která nabízela potápění  se žraloky, včetně jejich krmení.  Odlet byl naplánován z Vídně , kde se  sešla kompletní  sestava účastníků.  Protože se vídáme prakticky pouze jednou za rok, tak jsme museli toto setkání řádně zapít. Pak začalo úmorné a dlouhé cestování  Vídeň -  Curych , Curych - Soul ,  Soul - Nadi. Tato cesta včetně časového posunu trvala dlouhých  38 hodin.

Odměnou za toto utrpení nám bylo nádherné prostředí ostrova Fiji , teploty  okolo 30 °c . Ale oblačné nebe a  vysoká vlhkost vzduchu činila toto počasí snesitelným. Doma dle informací v této době řádily 30°c mrazy. Již při cestě z letiště jsme byli upozorněni  na  rčení  fiji time. Hned odpoledne  jsme zjistili,  co to vlastně obnáší. Ačkoli byla v našem hotelu  pobočka potápěčské báze včetně uvedených provozních hodin, bohužel jsme se nikoho nedočkali. Toto se opakovalo i druhý den ráno. Po telefonické urgenci přijel  vedoucí báze Andrew a s ledovým klidem nám oznámil , že mu náš voucher absolutně nic neříká, zda jsme Honkong people?? a že to musí odjet prověřit.  Po nastoupení do auta si však zázračně vzpomenul a řekl , že nás druhý den v 7.30 vyzvednou v hotelu. Nám se všem ulevilo a těšili jsme se na ponory. Druhý den  nás opravdu vyzvedli v 7.30 a po vyplnění nezbytných prohlášení jsme vyrazili na ponory. Loď jsme měli sami pro sebe a to již zůstalo po celou dobu pobytu.  Již první den jsme ocenili rychlost lodi a dostupnost lokalit.  Dva ponory  jsme v pohodě zvládali s návratem do hotelu okolo 13.00. Ostatní dny nás už vyzvedávali  u našeho hotelového mola. Všechny ponory včetně přípravy a brífinku  probíhaly ve velmi klidné a pohodové atmosféře. Před ponorem na krmení žraloků  jsme byli velice pečlivě poučeni  a instruováni ohledně bezpečnosti. Na lodi se nám zdálo , že vše trochu přehánějí , ale pod vodou  jsme rychle pochopili proč.  Během několika minut  jsme byli přímo obklopeni  30 - 40 ks žraloků býčích o velikosti 3- 4 m. První ponor si tím pádem někteří z nás moc nevychutnali.  Všechny další ponory však již byly v pohodě a jediným problémem byly  po dva dny trochu větší vlny.  Jelikož se zájezdu zúčastnili i nepotápěči,  naplánovali jsme i jiné aktivity. Navštívili jsme domorodou vesnici , kde pro nás udělali tradiční představení  o kanibalismu a životě na ostrově. Dalším nezapomenutelným zážitkem byl 25ti km sjezd řeky na raftech.  Neuvěřitelné přírodní scenérie subtropického pralesa a množství vodopádů jen umocňovaly tento zážitek.  Zde jsme se také dozvěděli, že na ostrově prakticky nežijí žádná zvířata a proto zde byl tak rozšířen kanibalismus. Posledním výletem , který jsme ještě stihli  bylo hlavní město Suva a muzeum.  Ve středu ráno ve 04.30 jsme měli vyrazit na letiště a absolvovat  opět úmornou cestu domů s návratem v pátek  v 02.00 do Jablonce. To jsme ještě netušili, že se naše cesta díky porouchanému letadlu poněkud protáhne. Vše probíhalo velmi dobře až do doby , kdy mělo letadlo vzlétnout, při rychlosti cca 300 km/hod  najednou letadlo začalo prudce brzdit  a zůstalo stát na ranveji. Poté nás asi 2 hodiny táhli zpět k odbavovací hale. Další noc jsme strávili v hotelu nedaleko letiště. Bohužel  nám mezitím uletělo letadlo ze Soulu do Vídně.  Další noc jsme strávili v hotelu v soulu a poté jsme se přes  Pařiž dostali do Vídně a domů. Domů jsme dorazili v sobotu v 04.30 hod.

Doma ve sklepě mě čekalo díky oblevě asi 5 cm spodní vody , ale to už je zase na jiné povídání.  I s komplikacemi  při cestě  domů  to však byl velmi povedený výlet a už se těšíme na příští rok, kdy se opět sejdeme a někam vyrazíme.

Autor: Honza Lábus

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu