Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce


































ŽERNOVKA 11.11.2020

vloženo: 2020-11-12


  O lomu Žernovka, který provozuje náš kamarád Honza Koželský, víme již dávno, ale přes veškerá předsevzetí jsme se tam zatím nepodívali. Letos už jsme se ale vážně zajímali o vhodný termín a s Koželákem jsme jen ladili okamžik, kdy voda začne chladnout a viditelnost se zlepší. Nakonec jsme se dohodli na svátek Svatého Martina, kdy jedni popíjejí martinské víno, další jedí martinskou husu a my z Daltonu se potápíme.

  S Honzou Lábusem jsme tedy okolo půl deváté vyrazili směr Praha. Za Brandýsem jsme odbočili na Úvaly a pak přes několik menších obcí celkem bez problémů dorazili až na místo k Obecnímu lomu Žernovka. Sem se dá dojet i z druhé strany od Českého Brodu. Odemčení lomu se dá lehce s Honzou dohodnout. Kontakty jsou třeba na Stranách potápěčských. My jsme měli díky osobní znalosti trochu jiný režim vstupu, kdy jsme měli možnost si vstupní branku otevřít sami.

  Vstup do lomu leží asi metr od silnice ještě v obci, ale místním řidičům padesátka neříká vůbec nic. Při stěhování věcí tedy můžete zažít opravdu horké chvilky, kdy se pár centimetrů od vás řítí borci rychlostí, při které končí veškerá sranda.  Naštěstí to není daleko. Zaparkovat se dá asi 10 metrů od vstupu, odkud však po vyložení věcí musíte odjet, protože byste blokovali vjezd do rodinného domu. Naproti přes ulici je poměrně velké parkoviště, kde s parkováním problém není.

  Hned za vstupem je jediné a poměrně malé místo na převlečení, svojí kapacitou vhodné tak pro čtyři lidi. Větší skupina by se asi musela rozdělit na víc částí. Po nastrojení sestoupíte po perfektních schodech až do vody a ještě před zanořením máte možnost si na přilehlém pontonu cosi odložit nebo si nechat od někoho pomoct s dostrojením či kontrolou výstroje.

  Lom není velký, a proto je dobré naplánovat ponor třeba na dvě úrovně, kdy si jedno kolečko dáte ve větší hloubce, další potom třeba někde mezi 5 a 7 metry. Právě v této menší hloubce máte šanci na zahlédnutí nějaké štiky, což třeba nám se ideálně povedlo. Nejhlubší místo má 17 metrů, ale nic mimořádného tam nenajdete. Celkově mají kluci v lomu uklizeno a pouze na několika místech ponechali jako zpestření třeba torzo motocyklu apod. Viditelnost je charakteristická „lomová.“ S klesající teplotou vody se výrazně zlepšuje a naopak. My jsme již měli velmi slušnou viditelnost tak do 4 metrů, níže měla voda ještě teplotu 12 stupňů a tedy i horší viditelnost. Nějaké cvičné plošiny, prolézačky a podobné atrakce na lomu nejsou, ale šikovní potápěči si velmi snadno vytvoří podmínky pro nacvičování různých situací. Mně osobně se líbí, že tam nejsou nějaké mořské panny, medvědi, nádobí a další haraburdí.

  Žernovka je malý, ale hezký lom, a kdyby k němu nebylo z Jablonce 105 km, tak bychom jej jistě velmi rádi zařadili mezi pravidelně navštěvované lokality. Příležitostně se tam jistě rádi vrátíme. Honzovi Koželskému děkujeme za umožnění vstupu a přejeme mu, aby se mu na Žernovce dařilo a aby všichni návštěvníci odjížděli tak spokojení, jako my.

 

Foto: Jonza Lábus 

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu