Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce


Ve velínu přehrady


Hrázný Pavel Ševčík, který mj. dlouhá léta působil na přehradě Souš


Sestup do injekční štoly


Šikmý sestup, vpravo dole sběrný kanálek


Přehradní stalaktity


Na rozdíl třeba od Jablonce je zde injekční štola přímá


Tlaková sonda na vzdušné straně


Sběrný kanálek ve středu hráze. Má 30x30 cm, což bohatě stačí


Měřidlo výšky hladiny ve sběrném kanálku


Další stalaktity


Jediné místo, kde zatím bylo nutno provést injektáž


Dům hrázného v mlhavém oparu

Josefodolská přehrada - prohlídka injekční štoly

vloženo: 2007-03-29


Díky nedostatku sněhu na lyžování a ledu na potápění nebylo v únoru takřka co dělat, a tak jsme se vydali na dlouho plánovanou exkurzi josefodolské přehrady. Bohužel se řada lidí nemohla zúčastnit, a to nás vedlo k rozhodnutí rozdělit akci na dvě etapy. Nejprve navštívíme injekční štolu a příště si prohlédneme odběrný objekt. Tam dostanou další příležitost i dnešní absentéři.
Ve čtvrtek 8. února jsme tedy vyrazili. Na přehradě nás již čekal náš dobrý známý - hrázný Pavel Ševčík. Nemá to jednoduché, na starost má kromě přehrady i systém meteorologických hlásných stanic, jejichž bezdrátový přenos dat občas zlobí. On potom na kole či na běžkách musí vyrazit třeba na Kristiánov a problémy řešit. I proto jsme mu vděční, že si na nás udělal čas.
Exkurze začala ve velínu. Tam Pavel pohovořil o tom, jak vlastně vznikl nápad postavit přehradu právě tady. Podrobně se rozpovídal i o stavebních pracích, což byla voda na můj mlýn. S raziči štoly do Bedřichova jsem tehdy velice kamarádil a ve štole jsem byl jako doma. Ve finále krátké přednášky jsme vstřebali spoustu technických údajů a především jsme měli možnost sledovat "život" přehrady na monitorech, kam se přenášely údaje z různých čidel. Hrázný má okamžitý přehled o všech přítocích. Ví, že např. z Kamenice přitéká 6 sekundových metrů o teplotě vody 5 stupňů, kolik milionů kubíků je právě v nádrži a další pro nás zajímavé a pro něho důležité údaje. Pravidelně je informován o situaci na sondách na vzdušné straně hráze. Sond je mnoho, protože se jedná o sypanou hráz. K tomu Pavel přihodil informaci z Kristiánova, že je tam -1 stupeň, beze srážek a fouká SZ vítr o síle 5 m/s. Popsal nám i funkci tepelného čerpadla, kterým vytápí dům hrázného i byty zaměstnanců. Mají to hoši vymakané.
  Prohlídku injekční štoly zahajuje dlouhý sestup po točitých schodech, dále ještě spousta schodů šikmo dolů. Štola je z obou stran vyspádovaná do středu tak, aby sbírala průsaky a sběrným kanálkem odváděla vodu ven do odtoku. V době naší návštěvy činily průsaky cca 26 litrů/s., což je pro tak obrovskou přehradu naprosto zanedbatelné. V nejnižším bodě jste cca 40 m pod hladinou, což u některých příležitostných návštěvníků může zvednout hladinu adrenalinu. Po obou stranách štoly jsou tlakové sondy, na kterých hrázný pravidelně sleduje vnitřní pnutí na návodní i vzdušné straně. V případě, že by se údaje začaly přibližovat, bylo by zle. Dnes jsou diametrálně rozdílné, takže můžeme v pohodě pokračovat. Pavel nám ukazuje jediné místo, kde za dobu činnosti přehrady bylo nutno provést injektáž ke zmírnění průsaků. Opět se jedná o nevýznamný zásah s ohledem na velikost přehrady.
Po asi 300 m chůze v absolutním vlhku a při teplotě 7 stupňů vylézáme na protilehlé straně po schodech na denní (teď už noční) světlo. Na kraj se kromě tmy snesla i mlha. Na druhé straně hráze si skrze ní razí cestu osvětlený dům hrázného. Tam se také s Pavlem srdečně rozloučíme a přesouváme se na klubovou schůzi. Již teď se všichni těší na návštěvu odběrného objektu. Já navíc vím, že v Jablonci na mě čeká další injekční štola...

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu