Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce


Kolegové od HS



































Honza Dvořák







Vrtulník nad Jabloneckou přehradou

vloženo: 2009-10-11


     31. července proběhlo na Jablonecké přehradě cvičení Vodní záchranné služby, Letecké záchranné služby a Horské služby, které bylo tématicky zaměřeno na vyzdvižení osob vrtulníkem z vodní hladiny. Na cvičení jsem byl delegován jako jistící potápěč pro případ nějakých komplikací na vodní hladině anebo nedej bože pod hladinou. Byl jsem přiřazen ke kolegům z Horské služby, které vedl instruktor leteckých záchranářů Honza Dvořák, jinak také šikovný a perspektivní potápěč. Na lodi jsem byl s šéfem jablonecké VZS Jirkou „Mamánkem" Pechoutem. Prostě na cvičení byli staří kámoši, a proto již od začátku byla pohoda.

     V dohodnutou hodinu se od Liberce přiřítil vrtulník, který se přihlížejícím představil několika efektními nízkými průlety nad hladinou a nad jejich hlavami. Pochopitelně nešlo o frajeřinu, ale zejména o zjištění letových podmínek na příletu z různých směrů a o situaci nad vodou. Potom si vrtulník sedl na louku u Tajvanu a začala blesková porada. Mně připadlo zejména seznámení s otvíráním kabiny a rozepnutím bezpečnostních pásů, což snad v životě pod vodou nebudu potřebovat...

     Cvičení začalo vysazením figurantů do vody a rozmístěním dalších figurantů na čluny. Potom pilot vrtulníku nalétával podle pokynu vysazovače nad jednotlivé dvojice. Vysazovač jim spustil lano, na kterém potom byli vyzdviženi a přemístěni na parkoviště u Jablonexu anebo na louku u Tajvanu. Výkon pilota byl vskutku bravurní, zejména při pohybu nad člunem, kdy stačí uhnout malinko ze středu a člun je velmi rychle vzduchem z rotoru odnesen úplně pryč. Zkrátka bylo se na co koukat, navíc nikdo ze zúčastněných cca 25 lidí neudělal jedinou chybičku, takže celá akce jistě zanechala silný dojem na přihlížející diváky a obyvatele nedalekých paneláků ze Mšena.

     Já jsem nakonec pomohl pouze s vytažením a vylitím člunu, který původně „ztroskotal" a jeho posádka byla zachráněna vrtulníkem. Strávil jsem perfektní odpoledne mezi prvotřídními záchranáři a bez zaváhání jsem přijal pozvání na podstatně větší cvičení, které proběhne v září na vodní nádrži Milada v Chabařovicích.

Za fotky děkuji Honzovi Dvořákovi

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu