Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce


Polské cajky, u kterých chybí potápěči. Prostě arogantně zabraná šatna...


Plánování ponoru


Úplně vpravo Jost Krauze, majitel báze na Sparmannu

SPARMANN 14.11.2014

vloženo: 2015-05-25


   Konec roku 2014 byl pro spoustu z nás velmi hektický, a proto jsme tradiční ukončení sezony několikrát odložili. Nakonec jsme na naši nejoblíbenější lokalitu vyrazili až 14. listopadu. Opakované odklady, ale i pracovní povinnosti a drobná onemocnění měly za následek, že jsme ve finále odjeli pouze čtyři - Honza Lábus, Jindra Kučera, Pavel Janeček a já. A jeli jsme netradičně pouze na jeden den. Byl to trochu ústup z tradic, ale výsledek byl vynikající.

   Nejprve jsme ovšem po příjezdu na lokalitu docela silně zalapali po dechu. Všude plno polských aut, v šatně samý přístroj, samá bedna, nějaké krabičky - prostě plno krámů. Vypadalo to, že se sem sjeli všichni polští potápěči. kteří se navíc nehodlají s nikým dělit o místo. No nic, převlékli jsme se na venkovních stolech a ještě jsme udělali místo německým kolegům, kteří si na Poláky raději moc nevyskakovali a přitulili se k nám...

   Samotné ponory nás ovšem naprosto nadchly. Ve vodě jsme nikoho nepotkali a už vůbec ne v našich hloubkách. Viditelnost byla fantastická již od zanoření a ještě v 56 metrech činila přibližně 7 metrů. První ponor byl tedy do 56 m, potom podle vzduchových trubek asi do 30 m a následně traverz na SV stranu ke vraku toalety z Boeningu a ke vraku vojenského terénního vozidla UAZ. Konec ponoru jsme jako vždy strávili laškovaním s obrovskými jesetery.

   Další ponor byl naplánován jako okružní jízda, nenáročná na spotřebu vzduchu. Ve hloubce 10-15 metrů jsme obeplavali celý lom, v lesíku jsme opět trochu pozlobili více než metrovou štiku a v různých zákoutích jsme objevili vraky rádií, kol, kuchyňského nádobí a jiných předmětů, které při horší viditelnosti snadno přehlédnete. Až na konci ponoru jsme potkali Poláky, kteří v hloubce okolo 6 metrů nacvičovali nějaké formace, které jsme přiznám se moc nechápali.

   Každoroční závěrečný zájezd na Sparmann se tedy potápěčsky maximálně vydařil. Netradičně byl jednodenní a netradičně jsme se také nepřecpali kebabem v blízké kebabárně. Žranici si necháme až na Vánoce nebo do Maďarska, kam povedou naše další potápěčské kroky.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu