Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce





Jarda Suchoň


Vpravo Péťa Osina. Netuší, co jej čeká za 12 dnů na Býčí skále


David Skoumal


Pozorní posluchači








Honza Žilina


I katovská smyčka se občas používá pro fixní upevnění lana či lanka


Péťa Osina, Péťa Stejskal a Zdeněk Hoferek


Diskuze o lanové technice





Honza byl na laně jako doma


Během školení kontroloval výdej alkoholu přímo předseda Mirek Lukáš (vlevo)


Takto je dnes přehrazen příjezd k lomu


Tomáš Ježek


Péťa Stejskal a jeho skůtr





Dekompresní komora na základně KSP Krnov





Základna KSP Krnov


Kontakt na KSP Krnov

Svobodné Heřmanice - červen 2007

vloženo: 2007-07-18


     V pátek 22. a v sobotu 23. června pořádala naše ZO 7-02 Hranický kras soustředění na známém lomu Svobodné Heřmanice. Cílem bylo nejen potápění, ale zopakovali jsme si i některé věci ze zdravovědy, z používání lanové techniky a pochopitelně i nové trendy v oblasti jeskynního potápění. Vzhledem k tomu, že v naší ZO přibývá majitelů CCR přístrojů, byla určitá část soustředění věnována i výměně zkušeností právě z oblasti jejich používání.
     Především díky Davidu Skoumalovi se podařilo zajistit povolení ke vstupu na louku na straně od nádraží. Tam jsme v pátek navečer zaparkovali auta, postavili stany a vyrazili na první, víceméně noční, ponor. Viditelnost byla velmi dobrá a tak jsme se všichni pokochali nejméně hodinu. Mezitím začalo silně pršet a bylo rozhodnuto, že společenská část soustředění proběhne na základně Klubu sportovních potápěčů Krnov, která je umístěna na okraji obce Svobodné Heřmanice a je kromě jiného vybavena také pěknou dekompresní komorou. Na základně v současné době sídlila skupina  potápěčů AČR. Navázání „družby" bylo dílem okamžiku, navíc Ostraváci se s vojáky dobře znají z dřívějška. Zbytek večera jsme strávili pečením masa, klábosením, zpěvem apod. Poslední vytrvalci šli spát za rozednění.
     Ráno jsme statečně všichni nastoupili v dohodnuté době. Vyslechli jsme přednášku Davida Skoumala, věnovanou především resuscitaci, ošetření úrazů a řešení potápěčských nehod. Zejména resuscitaci jsme si procvičili v praxi. Potom Honza Žilina a L. Čech pohovořili o lanové technice a  prostředcích používaných ke slaňování a výstupu po laně. Bohužel v okolí nebyl žádný vyšší strom, ale i tak praktické procvičení těchto technik nebylo úplně zbytečné. Pak byl na řadě opět David, který (doplňován dalšími) pohovořil o nejnovějších trendech (logistika, výbava apod.) jeskynního potápění. Určitý čas jsme věnovali hmatovým signálům, majitelé znovudechů řešili svoje problémy a nakonec se šlo opět do vody. Tam kromě jiného proháněl Péťa Stejskal skůtr z dílny Jirky Bíby.
     Vzhledem k počtu lidí a omezenému času jsme některé věci nemohli procvičit všichni. I tak si ale myslím, že uspořádání soustředění byl dobrý nápad. I když se známe všichni poměrně dobře, stejně teprve tady jsme si někteří opravdu pořádně pokecali o životě. Kromě večerního deště bylo i skvělé počasí a voda na „Šifrech" byla taky parádní. A to ke spokojenosti určitě stačí.

foto:    Dušan Šuráni

           Libor Čech

Další foto ve fotogalerii (do 3 dnů)

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu