Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce









































































Sparmann 8.8. a 9.8.2008

vloženo: 2008-08-25


     O nádherném lomu Sparmann jsem zde již mnohokrát psal. Je to moje nejmilejší lokalita v Sasku, i když Prelle mám také ve velké oblibě. Ale tady je kromě špičkového profilu ponorů zejména sympatický majitel lokality, Jost Krause. Vytvořil tady neskutečné zázemí. Pominu-li ubytování, restauraci a sociálky, tak nemůžu pominout praktické a účelné zařízení pro potápěče. Převlékárna, vnitřní i vnější sušáky, odkládací stojany a další vymoženosti jsou na takové úrovni, že si o nich jinde mohou potápěči nechat pouze zdát. I když jsem například z Hranické propasti zvyklý na permanentní nepohodlí, nestydím se na Sparmannu všechny ty vymoženosti labužnicky vychutnávat.

     Protože jsme u Josta již delší dobu nebyli, zorganizovali jsme na pátek osmého a sobotu devátého srpna menší zájezd na Sparmann. Jak již to bývá (nejen o prázdninách) tenčil se postupně počet účastníků zájezdu, až jsme nakonec zbyli Honza Lábus a já. Tentokrát s námi vyjela i moje manželka Lenka a náš David, který to na Sparmannu přímo zbožňuje. Výlet se nijak nevymykal běžnému rámci. V pátek navečer jsme se ubytovali a pak jsme dali jeden seznamovací ponor do 30 metrů. Přitom jsme ocenili Jostův poslední počin. Vyvázal totiž některá zajímavá místa tak, že nejen nehrozí ztráta orientace, ale člověk neznalý lokality se v prostoru může pohybovat účelněji a hospodárněji ve vztahu k zásobě plynu. Snad toto opatření pomůže mnohým potápěčům prolomit bariéru přehnaného respektu k lokalitě a začnou tam více jezdit.

     Večerní grilování a tradiční ochutnávka tuzemských i zahraničních nápojů proběhly ve velmi srdečné atmosféře. Proto jsme v sobotu dali ještě 2 ponory. S hloubkou jsme to nijak nepřeháněli, otočka byla ve 45 metrech. Zde je namístě prezentovat viditelnost. Nahoře byla doslova hrachovka, ovšem již od 5 metrů byla slušná viditelnost asi 4 metry a již od 10 metrů bylo vidět na 6-8 metrů. Přitom druhá termoklina bývá až od 15 metrů. Nakonec jsem se věnoval Davidovi. Na rozdíl od mnohých dospěláků se na Sparmannu potápí velmi rád, i když ví, jakou hloubku má pod sebou. Je fakt, že má vedle sebe tátu a chodí maximálně do 4 metrů. Víc mu dovolím až bude starší.

     Dva dny utekly jako voda. Čekají nás nějaké povinnosti, a tak v sobotu navečer odjíždíme domů. Jedeme odtud v naprosté pohodě, ostatně jako vždy. Herr Gott, proč takových Sparmannů a Jostů není víc ???

 

 

Účastníci:  Honza Lábus, Lenka, David a Libor Čechovi

Foto:          Lenka Čechová a Honza Lábus

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu