Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce


Libor leze z vody


Náčelník


Levá strana lomu


Pravá strana lomu


Přístup k vodě


Posezení


Posezení


Siesta


Skupinovka


Vjezd k lomu


Po ponoru


Výhled na lom

Nový lom Kubschütz 29. 5. 2005

vloženo: 2005-05-29


Při našich pravidelných cestách na saské lomy jsme mnohokrát pozorovali v obci Kubschütz (5 km před městem Bautzen na cestě Liberec-Žitava-Löbau-Bautzen) pěkný a bytelně oplocený lom, který jakoby z oka vypadl svým větším bráškům.Dokonce jsme přemýšleli, jak jej legálně (přinejhorším nelegálně) navštívit.Dne 22.5. při návratu z Prelle je problém vyřešen-zíráme na otevřená vrata a stylový obrázek potápěče u vchodu. Nová báze je na světě. Okamžitě navazujeme kontakt a stanovíme termín ponoru-příští týden, protože dnes je již pozdě. A tak 29.5. stojíme na dvoře, kde nás vítá příjemný majitel a jeho neméně příjemná manželka. Jsme samozřejmě první Češi na lokalitě a Němců před námi bylo také velmi poskrovnu. Můžeme objevovat….
I když je báze v provozu teprve 3. víkend, tak je zařízena s precizností vlastní našim německým kolegům. Míst na parkování je méně, ale jinak je zde vše- malá kancelář, kuchyňka, moderní WC. Samozřejmostí je kompresor v samostatné boudě.Okolo je dostatek stojanů a odkládacích míst na „cajk.“ Všude jsou koberce, aby se dalo chodit naboso. Na skalním ostrohu nad vodou stojí jako orlí hnízdo stanový přístřešek, kde se dá schovat před sluncem či deštěm, jsou zde také stoly pro různé formy hodování. Hlavně pak z přístřešku vedou schody dolů k vodě, kde je plošina cca pro 3 ustrojené potápěče.
Do vody se skáče z výšky přibližně 1 m naprosto bezpečně, protože plošina je u kolmé stěny. Vylézá se potom po kolmém žebříku, který začíná již v hloubce 3 m.
Samotný ponor odpovídá „potápěčskému stáří“ lomu. Voda není promíchaná, střídají se horizontální vrstvy, kdy do 2,5 m je viditelnost okolo 5 metrů, potom do 12 m je neviditelnost asi 30 cm, potom naprostá tma s viditelností 3 m atd..Maximální hloubka je okolo 43 m a je prakticky uprostřed lomu-není vybójkováno.Okolo 40 m je vrak NDR-vůz IFA, lze tam nalézt součástky do motocyklů a jiný odpad.
Stěny okolo celého průměru jsou kolmé až asi do 25 m a potom přecházejí do šikmých svahů, které víceméně plynule klesají ke zmíněnému středu. Výjimkou je místo naproti vstupu u zahrádkářské kolonie, kde stěny kolmé nejsou, ale tvoří jakési schody s výškou stupňů okolo 3 m. Zde je také nejvíc nepořádku.
V hloubkách pod 22 m je velký obsah sirovodíku, který ucítíte ještě po vynoření. Na místech, která nejsou kolmá, a na dně je množství zetlelého listí a různého jiného smetí. Lom je zkrátka ještě syrový. Za ponor rozhodně stojí a pokročilejším potápěčům nabízí výborné treninkové podmínky. Pro začátečníky zatím není nejvhodnější, protože teplota a viditelnost se často mění.
Vzdálenost od Jablonce 80 km (z Liberce 70).
Vstup 3,- Eura. Otevřeno zatím čtvrtek-neděle.
Káva 15 Centů, plnění vzduch 15 l láhev 7 ,- Euro.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu