Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce

Kryštofovo údolí - den IZS

vloženo: 2014-10-18


   Obec Kryštofovo údolí je proslulá svým vztahem k přírodě, památkám, lidovému umění a vůbec ke všemu, co dělá běžný život pestřejším. Proto není divu, že tamní dobrovolní hasiči připravili na konec června akci poměrně velkého rozsahu - Den integrovaného záchranného systému. Byl to i dodatečný dárek místním dětem ke Dni dětí. V prostoru koupaliště bylo možno vidět výsuvný žebřík s možností dosažení úctyhodné výšky 34 metrů, požární útok, nasazení všemožných stříkaček a další požárnickou techniku. Velikou pozornost budilo vyproštění osob z havarovaného vozu, kdy hasiči předvedli parádní rozstříhání starší Felicie. Vrak potom ještě malí hasiči důkladně propláchli.

   Na své si přišli i milovníci psů. Psovodi z vojenského výcvikového střediska Grabštejn předvedli vyhledání kontrabandu (svazku bankovech) ve světlometu Felicie ještě před jejím použitím ke zmíněnému vyproštění osob. Potom bylo možno ještě zhlédnout zadržení a eskortu pachatele. Přítomné diváky velmi zaujalo zadržení pachatele tak, že se mu pes zakousl do rozkroku. Metoda je to účinná, ale jistě dost bolestivá. Mně to připomenulo známý vtip o psu Kulolapovi:)

   My jsme svoji ukázku spojili s činností Horské služby. Přizval jsem dva kolegy od HS a také Honzu Lábuse a syna Davida. Divákům jsme předvedli kromě moderního záchranářského materiálu také ošetření a transport pacienta na Rakouském vozíku, díky němuž lze ve dvou lidech převážet a přenášet ošetřené osoby na velké vzdálenosti. Potom jsme také transportovali dívku, vyproštěnou hasiči z Felicie.

   Nakonec jsme s Honzou byli vysláni k prohledání dna místního koupaliště. Mimochodem na tomto místě jsme před rokem našli sud, omotaný pletivem a moc jsme si oddechli při zjištění, že je to jenom železný šrot, nevhodně uklizený. Tentokrát jsme pátrali po pokladu, který se na dně koupaliště údajně ukrývá. A skutečně po několika minutách jsme našli krabici se symbolem pirátů. Tu jsme předali Davidovi, který ji pod zvědavými pohledy především dětí otevřel. Nález udělal radost právě  přítomným dětem, protože kromě mušlí bylo v krabici mnoho mincí, které se ukázaly být čokoládové. Začalo tedy mlsání a my s Honzou jsme mezitím setrvali na hladině rybníka, kde jsme starším dětem sloužili jako terče, na které stříkaly vodním dělem. Bavilo nás to asi dvacet minut, pak jsme museli za svými povinnostmi. Den IZS se povedl. Bavili se diváci i "účinkující." A jak říká Pitkin: "Vo tom to je"

Fotky pořídila Kačka Lábusová (foto v galerii)

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu