Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce


Vstupní schodiště











Sběrný kanálek


Dtto bez blesku


Injektážní vrty





Dilatační spára s měřícími body


Tlaková sonda na vzdušné straně hráze


Přístroje, které kontroluje 2x týdně hrázný


Místo, kde byl zkoušen barevný odstín pro případný nátěr...


Větrací šachta ve stropě štoly (2 m od konce-strana k Pasekám)


Tlaková sonda na návodní straně


Schodiště ze vstupního vestibulu do štoly


Informační tabule ve vestibulu pod vstupním schodištěm


V pravém domku je vstupní schodiště, vlevo na hrázi domek pro obsluhu šoupátek











Pamětní deska prof. dr. ing. Otto Intzeho, který se dokončení jablonecké přehrady nedožil


Detail tabulky s českým textem


Pamětní desky (dvojjazyčné) nevadí občanům ani sprejerům. Přehradu tady mají v úctě všichni (skoro).


Vývod větrací šachty (na straně ke Mšenu)

Jablonecká přehrada-návštěva injekční štoly

vloženo: 2007-05-14


     Dne 24. března 2007 se na jablonecké (mšenské) přehradě konal další den otevřených dveří. Veřejnosti byla zpřístupněna injekční štola, vybudovaná v letech 1999-2000. Pochopitelně jsme na této akci nemohli chybět.
Již v 80. letech minulého století se na vzdušné straně hráze projevovalo nezvykle velké zamokření terénu a bylo jasné, že průsaky jsou větší, než je žádoucí. Situace nebyla nijak kritická, ale bylo rozhodnuto provést preventivní opatření. Proto v letech 1986-1988 provedla firma Geoindustria Praha 20 vrtů po celé délce hráze. Na výsledky jejich práce navazoval ještě další průzkum a potom přišlo na řadu vypracování projektu. Bylo rozhodnuto prorazit injekční štolu, ze které bude provedena injektáž tělesa hráze. Následně bude sloužit jako revizní štola. Samozřejmostí bude odvod průsaků.
V roce 1999 započala firma Eregos Malé Svatoňovice s hloubením vstupního prostoru stranou od vývaru. Následovalo vyhloubení šikmého schodiště pod těleso hráze. Tam raziči ve skále vyrubali vlastní štolu o délce 270 m a profilu 2,5x2,5 m. Většinou se pracovalo klasicky pomocí sbíječek, omezeně byly prováděny menší odstřely. Na obou koncích štoly je schodiště na plošiny, ze kterých jsou nad úroveň terénu vyvrtány větrací šachty.
V době zahájení prací činil sekundový průsak vody z tělesa hráze okolo 35 litrů. Proto byly po celé délce injekční štoly provedeny ve vzdálenosti 1,5 metru vrty do hloubky 3 m a byla provedena tzv. injekční clona. Dnešní sekundový průsak je zanedbatelných 0,06 l, což je asi tolik jako velký panák v hospodě, kde vám náhodou nalejí malinko přes míru. Voda z průsaků je odváděna do odtoku z vývaru přehrady čerpadlem, protože sběrný kanálek je pod úrovní odtoku. Ve štole je umístěno několik tlakových sond na návodní i vzdušné straně a jsou zde instalovány další klasická měřidla (teploměr, vlhkoměr aj.). Kontrolní prohlídky provádí pan hrázný 2 x za týden.
Výstavba injekční (revizní) štoly byla ukončena v roce 2000. Celé dílo působí dokonalým dojmem a je opravdu radost jej navštívit. Přesto stavbaři málem udělali radost i šťouralům a věčným nespokojencům. Na konci štoly na straně k Pasekám je na zdi červený čtverec. Zde se zkoušely odstíny barvy pro případný nátěr stěn štoly. Naštěstí od nátěru bylo upuštěno a když kouknete na foto, tak mi dáte za pravdu, že toto rozhodnutí bylo nanejvýš rozumné... Návštěvu štoly rozhodně doporučuji, prohlídka trvá asi 30 minut a pro malé i velké je nevšedním zážitkem.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu