Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce








Povšimněte si špinavého zabarvení na hrázi po ustoupení hladiny





Vánoční stromek pana Kišše






















Jablonecká přehrada-zhoršení podmínek k potápění

vloženo: 2007-05-02


     Jablonecká (Mšenská) přehrada je odedávna naším domácím hřištěm. Potápíme se zde v létě i v zimě, v denní i noční době. Všichni bydlíme okolo a vždy jsme si vážili podmínek, které zde panovaly. Letní viditelnost okolo 5 m, viditelnost pod ledem 10 m, bezproblémové parkování, snadný přístup k vodě. Prostě idyla. Bohužel tato idyla se pomalu, ale jistě, stává pouze nostalgickou vzpomínkou. V posledních letech se z křišťálové vody stává jakási neprůhledná břečka, viditelnost zřídka přesáhne 1 m. Po letošní zimě nezimě je situace ještě horší. Viditelnost katastrofální, všude spousty mrtvých ryb. A to nás ještě čeká oteplení, které vždy přináší zhoršení podmínek.
      Tristní pohled na vodu v přehradě šokuje kromě potápěčů i širokou veřejnost. Vždyť tato nádrž byla vždy zárukou nádherného koupání. Když jinde zavírali, tady se voda doslova dala pít. Veřejná diskuse přináší spoustu závěrů ohledně příčin dnešního stavu. Tuto diskusi ponechám bez komentáře. Jsem přesvědčen, že odborníci dobře vědí, kde je „zakopaný pes." Leccos od těch odborníků také vím. Věřím, že se jednou dočkáme zlepšení situace a na dnešní stav budeme vzpomínat jako na špatný sen. Ale neberte mě za slovo, protože můj optimismus stále častěji mívá nádech seniorské naivity.
     29. dubna se na přehradu vypravil s fotoaparátem náš kolega Honza Lábus. Kromě toho, že zvěčnil zřídka se vyskytující vlny na hladině, zdokumentoval především dnešní stav vody. Obrázek si udělejte sami. Všechny jeho fotky přikládám.Snad jen dodám, že dělal detaily proto, že na dálku by nevyfotil nic.. Druhý den se Martin, Honza a Petr potápěli U prutu, naproti Cikánce. Tam to bylo ještě horší...
     Radio, které vidíte na obrázcích, ponechte prosím v případě ponoru (nebo čistění přehrady) na místě. Naladěním konkrétní stanice si dáváme vzkaz, kdo se na hrázi potápěl naposledy. Díky.

foto:  Honza Lábus

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu