Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Akce




Sparmann a Prelle

vloženo: 2007-01-04


Ve dnech 25. a 26.11.06 jsme se vypravili na naše nejoblíbenější německé lomy - Sparmann a Prelle. DALTON si tentokrát pozval ještě některé moje kolegy z Hranického krasu. Posílili nás Péťa Stejskal, Míra Lukáš jn., Luboš Minařík a R. Ježek.
V sobotu ráno jsme vyrazili nejprve na Horku. Lokalita byla zavřená, a tak následoval přesun na Sparmann. Zde již čekal náš starý kamarád a majitel lomu Jost Krause. Po vřelém přijetí jsme absolvovali první ponor a já jsem po spoustě zde absolvovaných ponorů nestačil valit bulvy. S Péťou Stejskalem jsme naplavali na místo, kde se vždy zanořujeme a než jsme dohodli detaily ponoru, tak nás silný proud vody odnášel od stěny do středu lomu. Tento nečekaný zážitek byl způsoben tím, že se právě otočila voda a my jsme měli to štěstí, že jsme byli u toho. Pak již bylo vše v pohodě, viditelnost byla nečekaně dobrá a tak jsem Péťu doprovodil až na dno do 61 m. On se tam se svým CCR a heliem kochal, já jsem se vzduchem po 10 minutách zvolil kochání v menší hloubce.
Odpolední ponor byl naplánován jako poznávací pro naše hosty. Ve hloubce cca 15 metrů jsme obeplavali celý lom. Pak již byl čas na večeři, grilování a likvidaci plechovkového piva, kterého Jirka Moc dodal 6 ks na hlavu. Zapomněl, že řada kolegů pije jen víno. Takže na hlavu toho bylo víc, ale stejně po půlnoci prakticky nebylo co pít. Inu hydratace je v prevenci DCS opravdu nejdůležitější.
Po bohaté snídani jsme se přesunuli na Prelle. Nejprve jsme oběhli Ober Prelle a Luisu. Potom jsme chtěli zaplatit vstupné, ale k našemu zármutku v kase nikdo nebyl. Samotný ponor byl potvrzením našich zkušeností, že Prelle nikdy nezklame. Do 19 m viditelnost cca 5 metrů, potom nejméně 10. Měl jsem radost, protože pro kluky z Olomouce to byl hezký zážitek. Vždyť ani na Hranické jsme loni takovou viditelnost nezažili.
Výlet byl opravdu zdařilý, protože tam byli nejen fajn lidi, ale tentokrát nás nezklamala ani voda.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu