Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Speleo


V propasti


Zubatice


Gejzíráky


Gejzíráky


Porada před ponorem


Libor a Sabbath startují


Libor a Sabbath startují


Skupinové foto

Hranická propast 28. 10. 2005

vloženo: 2005-10-28


V sobotu 28.10.05 jsem se se svým druhým mateřským klubem ZO ČSS 7-02 Hranický kras na Hranické propasti zúčastnil akce, která měla stanoveno několik cílů. Plány ponoru vypracoval tradičně veterán Propasti Sabbath, který určil, že dvojice Michal Guba a Roman Brenza zkontroluje stav Hvězdy Mercedes na Zubatici a provede dofoukání kanystrů, které hvězdu drží. Další dvojice Pavel Hurbiš a Tomáš Žaluda zreviduje stav Jezírka, zejména potom vyvázání vodicích šňůr. Nakonec trojice Sabbath, Petr Osina a Libor Čech zkontroluje stav vyvázání vodicích šňůr z Jezírka do Rotundy suché a v oblasti La Proa, Nebe I a II. Současně budou odečteny hodnoty z teploměrů v oblasti Gejzíráků a Nebe I. Zbude-li čas, bude Sabbath pokračovat v dříve započatém průzkumu detailů v oblasti Rezavé trhliny a při návratu do Jezírka naplánuje postup při výměně fixu ze Zubatice dolů podle Osy Liftu, který byl předběžně naplánován na den 19.11.05. Neméně důležitým cílem ponoru bylo i důkladnější poznání detailů HP pro ty členy, kteří se zatím nemohou považovat za dokonalé znalce lokality.
Pro nepříliš dobrou viditelnost v Jezírku jsme ponor nezačali již u Hladového kamene, ale po hladině jsme doplavali k dekompresnímu žebříku. Tam mě Sabbath upozornil, že se potápí se vzduchem, a proto zanoření a výstup do Rotundy budou velmi rychlé. Obvykle je zvyklý být již okolo 7. minuty v Suché rotundě. Snažil jsem se jej kopírovat, ale díky sucháči a mé minimální zátěži jsem byl v avizované 7. minutě teprve na zadní hraně Zubatice. Zde je díky teplým vývěrům viditelnost poměrně špatná, ale šlo se nahoru a to mi vyhovovalo. Po nastoupání do 30 m se opět viditelnost výrazně zlepšila, a tak jsem během chvíle Sabbatha téměř dohonil a na hladinu v Suché rotundě jsem se vynořoval zároveň s ním. Čas: 11 minut, což docela jde. Sabbtah „ochutnal“ vzduch v Rotundě a konstatoval, že oxidu uhličitého jsou maximálně 3 %, takže se dá dýchat bez automatiky i na hladině. Díky nízké hladině vody jsem měl trochu problém se přes Kropenku vyškrábat do Rotundy, ale podařilo se. Rozhlížel jsem se po prostoře, kterou jsem znal pouze z vyprávění a přitom jsem vzpomněl na Maru a našeho dnešního parťáka Petra Osinu, kteří zde přesně před 4 lety zřejmě „chytili“ větší výron plynu a po velkých problémech se zpátky vrátili jakoby z jiného světa. Ovšem dnes byl Petr v pohodě.
Po prohlídce jsme naskákali do vody a doplavali po hladině ke slavným Gejzírákům. Následovalo zanoření, kontrola teploměru a přesun na osu La Proa. Odtud Sabbath odskočil na prohlídku Rezavé trhliny. Pokračovali jsme do suchých prostorů Nebe I a Nebe II. Díky nízkému stavu vody se tyto prostory zvětšily a tak jsme se tam v pohodě vešli všichni tři. Sabbath připojil několik velmi zajímavých informací a pak už následoval raketový sestup na Zubatici a výstup na dekompresi v Jezírku. Tam jsem strávil podstatně delší dobu než vzduchař Sabbath, přestože jsem v lahvích měl Tx 18/45 a na deko EAN 50. Inu dekomprese se člověk musí učit celý život… Zmiňovaný trimix jsem měl proto, že jsem měl původně absolvovat hlubší ponor v ose Liftu. Vše bylo jinak a tak jsem alespoň kamarády obveseloval heliovým zpíváním po každém vynoření, když jsem chtěl začít nějakou konverzaci.
Délka ponorů byla od 50 do 70 minut, použity byly směsi od vzduchu po TX 18/45, na deko potom EAN 50. Celá akce, která proběhla bez problémů, byla zakončena dobrým obědem na Staré střelnici v Hranicích.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu