Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Speleo























Krzysztof Starnawski a David Čani





Vlevo Mirek Lukáš, asi největší objevitel nových prostor na Propasti


























Pojízdná dekompresní komora naštěstí nebyla potřeba

Hranická propast - nový rekord 196 metrů

vloženo: 2012-01-25


   Krzyszek Starnawski držel na Hranické propasti hloubkový rekord 181 metrů již od roku 2000. V následujících letech se netajil touhou sestoupit v Propasti ještě níže, ale současně se držel předsevzetí, že tak hluboko již s otevřeným okruhem nepůjde. Zlom nastal v posledních letech, kdy si postavil zdvojený přístroj CCR a po sérii zkoušek se s ním začal pravidelně potápět velmi hluboko, tedy do hloubek přes 200 metrů. V nedávné době dosáhl v Egyptě svého maxima - 283,6 m.

   Na začátek letošního roku projevil Krzyszek přání pokračovat v průzkumu Hranické propasti. Přijel již v úterý 17.1. s tím, že udělá přípravný ponor a ve čtvrtek 19.1. zkusí posunout své maximum. Bohužel momentálně je na Hranické propasti katastrofálně špatná voda, ale to akci nemohlo zastavit. Krzyszek uskutečnil ponor do hloubky 173 metrů (s počítačem, nastaveným na slanou vodu-skutečná hloubka je tedy okolo 180 m). Po ponoru si uklidil věci, předal je transportní skupině a vyběhl propastí nahoru jako zajíc...

   Ve středu jsme na Propasti působili my. Prováděli jsme instalaci měřících kabelů teplotních čidel a s tím související práce. Do příprav na Starnawského ponor jsme nezasahovali. A pak přišel den D. Již od rána pilně pracovali nosiči výstroje, policejní potápěči přichystali pojízdnou dekompresní komoru a vybraní účastníci akce se snažili co nejlépe plnit svěřené úkoly. Vybraní píši proto, že jsme akci v žádném případě nechtěli dalat jako monstrózní divadlo a Krzyszek sám si přál také klid na svůj ponor.

   Celá akce se nakonec podařila. Krzysztof, kterému sekundovali ve vodě zejména David Čani a Michal Guba, sestoupil do hloubky 185 metrů. Tam narazil na pověstnou hromadu napadaných kmenů a větví, nad kterými se mu podařilo šikmo dolů sestoupit na metu 196 metrů a hlavně (což má cenu zlata) přinesl objektivní informace, jak to "dole" vypadá. Jednoznačně konstatoval, že Propast má pokračování dolů pod určitým úhlem, a že po opakované prohlídce a po stanovení rozumného postupu se dá sestoupit ještě níže. Jeho odhodlání je opravdu hrdinské, protože proplouvání mezi stromy v hloubce okolo 200 metrů je jistě na hranici momentálních lidských možností, a to celosvětově!! Po skončení akce se Krzyszek vyjádřil, že rozhodně chce v hloubkovém průzkumu pokračovat, a to již brzy. Budeme se tedy těšit a držet mu palce, protože on je momentálně asi jediný na světě, kdo dokáže poodhalit tajná místa Tajemné krásky, jak je někdy Hranická propast nazývána.

   Připojené fotky jsou z úterního "přípravného" ponoru. Fotky pořídil Péťa Vaverka, kterému tímto za jejich poskytnutí děkuji.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu