Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Speleo





Autor článku


Míša Guba


Ládík Esterházy








Příprava na skok pro fotografa (Sabbatha)


Start a ...


...pozdě. Sabbath není na můj foťák zvyklý


S Míšou vyrážíme














Míra Lukáš a Honza Matoušek


L. Čech, M. Lukáš, H. Matoušek a M. Guba na Ohlubni Propasti

Hranická propast 11.9.2008 za účasti vzácné návštěvy

vloženo: 2008-11-10


     Začátkem září zažila Hranická propast významnou událost. Na akci 11.9. se mnou z Liberce dorazil Honza Matoušek, potápěčská legenda a znalec snad veškeré potápěčské techniky, která kdy byla ve světě vyrobena. Již delší dobu jsme s Honzou byli domluveni, že na otočku vyrazí do Olomouce prohlédnout si výrobnu LOLA Mirka Lukáše a jeho sbírku historické potápěčské techniky.  Součástí jeho „zájezdu" byla i krátká návštěva na Hranické propasti, kde se kdysi v potápěčském pravěku taky trochu potápěl.

     Honzu jsem naložil v 6 hodin před jeho domem a okolo deváté jsem jej předával na Lole Mirkovi, který bude jeho dnešním hostitelem. Nemohl jsem si nevšimnout, jak se oba veteráni ihned pohroužili do světa ventilů, těsnění, závitů a dalších hejblátek a my jsme pro ně vlastně přestali existovat. A tak jsme nasedli do aut a vyrazili na Propast. Cíl ponoru byl jasný. S Míšou Gubou budeme v Rotundě mokré vrtat dva nýty v hloubkách cca 18 a 35 metrů. Budou držet teplotní čidla. Víc nestihneme, i tak je to spousta práce (a hlavně vzduchu).

     Akce na Propasti se účastnil ještě Láďa Esterházy a Sabbath. První jsem šel do vody já s Míšou. Práce nám zabrala asi 90 minut, pak startovali Sabbath s Ládíkem. Vše šlo podle plánu a již okolo 15,00 hod. jsme transportovali věci nahoru. Tam mezitím dorazil Mirek s Honzou. Trochu jsme ještě poklábosili, a protože Honza spěchal, vyrazili jsme k domovu bez tradičních hranických palačinek. Předtím nás ještě náhodný turista vyfotil na památku.

     Doma jsem byl neobvykle brzy. Jindy takhle rozhodně nespěchám, ale tento výjezd byl mimořádný. Podařilo se mi alespoň na chvíli dát dohromady dva chlapy, kteří se potápění věnují prakticky celý život. Oba jsou navíc vynikající technici a byla opravdu radost je celý den pozorovat a poslouchat. A protože i já jsem již starší pán, tak mému uchu nejvíce lahodily informace ze 70. a 80. let. Tomu jsem docela rozuměl. Teď se těším, až Mirek na oplátku vyrazí do Liberce. Asi bude bydlet u mě a určitě to bude vřelé a hodnotné setkání...

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu