Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Speleo
















Borek - testování podvodních skůtrů

vloženo: 2018-12-10



   Několika fotografiemi se vracíme k zajímavé akci, která proběhla koncem měsíce dubna na lomu Borek u Havlíčkova Brodu. Sešla se tam parta předních jeskynních potápěčů (David Čani, Michal Guba, Dan Hutňan, Kozel aj.) s cílem testovat několik druhů podvodních skůtrů. S Honzou Lábusem jsme se na akci vypravili také, ale nás spíš zajímala samotná lokalita, kde jsme předtím nikdy nebyli.


   Lom Borek není úplně lehké nalézt, ale díky navigaci se tam nakonec z Havlíčkova Brodu celkem snadno dostanete. Vjezd je asi 400 metrů před lomem zabezpečen závorou, ale je možnost si půjčit klíče od obsluhy, na niž najdete kontakt třeba na Stránkách potápěčských. Těsně před vstupem do vody jsou dvě dřevěné budovy s přístřešky a odkládacími stoly, takže není problém s převlékáním a nastrojením přístrojů ani při nepříznivém počasí.


   Samotný ponor nebyl úplně ideální, protože jsme chytili období, kdy příroda „řádila.“ Prudké změny teploty přispěly k promíchávání vody a všude bylo obrovské množství pylu. Podmínky tedy nebyly ideální, ale to vlastně v českých poměrech není nic mimořádného. Vstup do vody je pozvolný, po zanoření doplavete asi po 30 metrech k původním vratům. Za nimi je lepší odbočit na levou stranu. Lom byl těžen klasicky po etážích, což nám při nepříliš dobré viditelnosti vyhovovalo. Drželi jsme se na hraně etáže v 9 metrech, kde to bylo nejlepší. Po nějaké době jsem si všimnul výrazného úvozu zleva a vzpomněl jsem si na fotky, na kterých podobným úvozem spouštěli dolů kloubový autobus coby potápěčskou atrakci. Odbočil jsem tedy doprava dolů a za chvíli jsme si již zmíněný autobus mohli prohlédnout. Je to zajímavý zážitek, protože při viditelnosti 1 m vás na poslední chvíli trochu vyleká figurína na místě řidiče. Od autobusu jsme se vrátili na původní hloubku, ve které jsme obeplavali celý lom. Úplně na konci ponoru se kolem nás doslova prohnal Dan Hutňan, jehož skůtr byl asi z těch nejrychlejších. Po ponoru jsme ještě trochu pokecali, Pražáci nás pohostili výborným opékaným masem a jelo se domů.


   Na Borek určitě stojí za to se podívat, ale tak jako na ostatních českých lokalitách je nanejvýš vhodné se přesvědčit o aktuálních podmínkách, co se týká viditelnosti.


Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu