Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Speleo


Pavel Říha na prohlídce Jezírka


Pavel a Libor na pracovní poradě


Luky Vaněk a David Čani





Laďa "Esťa" Esterházy


Vypouštění vzduchu ze stanu


David ukazuje, proč je na Plošinách dobrá přilba





Péťa Vaverka, Pavel Říha, David Čani a Libor Čech





Péťa zametá schody správně - shora











Chaluha a Míša Guba

Hranická propast - úprava dekostanu

vloženo: 2009-11-17


     Akce 25.7.2009 měla vyloženě pracovní charakter, i když potápěčská sestava dovolovala daleko významnější cíle. Dohodli jsme se, že narovnáme dekostan, který po delší době používání vykazuje vertikální odchylku. Není nijak dramatická, ale úchyty umožňují seřídit stan tak, že bude prakticky v kolmé ose. To pochopitelně zvýší komfort při dekompresi.

     Na sraz u Ohlubně propasti dorazili Péťa Vaverka, Pavel „Chaluha" Říha, Lukáš Vaněk, David Čani, Láďa Esterházy a já. Později se připojil ještě Aleš Drabina. Bohužel kvůli práci nemohl dorazit Míša Guba, který však stihl alespoň vyhodnocení v naší oblíbené hospůdce. Transport proběhl bleskově a za chvíli již Chaluha startoval prohlédnout úchyty stanu, abychom mohli důkladně naplánovat postup prací. Přeci jenom je to monstrum, a ještě k tomu podvodní - tedy ten dekostan.  Asi za dvacet minut je Pavel zpátky, navrhuje technologický postup, kreslíme si poznámky, abychom pod vodou již jenom mechanicky plnili stanovené úkoly. Tak to děláme vždycky, dokonalá příprava je zárukou úspěchu. Zanořuji se s Pavlem a Láďou Esterházym. Vypouštíme vzduch z dekostanu, aby se s ním vůbec dalo hýbat. Přitom v duchu děkuji Lukinovi za dokonale vymyšlený odvzdušňovací systém. Potom s Chaluhou klesáme k dolním kotvám, jejichž konfiguraci měníme podle nachystaného nákresu. Láďa s Alešem mezitím stěhují do dekostanu plné lahve, které vypustíme uvnitř a vytlačíme tak přebytečnou vodu. Vracíme se ke klukům a Chaluha dává pokyn k vypuštění vzduchu. Teď se ukáže, jak dobře jsme počítali. Po vypuštění obou lahví je jasno-dekostan jsme narovnali a k dokonalosti chybí jen pár centimetrů. Chaluha plave s Alešem k plošinám, já s Esťou rychle padáme na Zubatici. Zajímá mě viditelnost a chci odečíst údaje z teploměru. Za dvacet minut vylézáme z vody a zjišťujeme, že kluci mezitím opravili plošiny a Péťa navíc dokonale zametl schody.

     Zbytek dne jsme strávili menším občerstvením přímo na Propasti a po přesunu do Staré střelnice v Hranicích jsme pokračovali ochutnávkou vybraných pokrmů, nyní již v milé společnosti Míši Guby. Hezký den se rychle nachýlil, a tak neradi naskakujeme do auťáků a míříme zpátky do „civilizace," do světa seriálů, VIP osob, celebrit a hypermarketů. To je mi však fuk, mám plné auto pohody a na tom nikdo nic nezmění.

 

Foto:  Péťa Vaverka + ostatní

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu