Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Speleo


Kdyby byla na krku opravdová zima, tak by tady ten krasavec tak klidně nespal


Míša Guba




























Hranická propast 24.11.2013

vloženo: 2013-11-24


   Sychravé podzimní dny trávíme každý po svém. Někdo jede "na výlet" do obchoďáku, jiný vyrazí alespoň na malou procházku a potápěčům je samozřejmě nejlépe ve vodě. A tak jsme na neděli 24.11.2013 připravili na Hranické propasti malou pracovní akci. Kromě kontroly a instalace různých čidel jsme začali s přípravou na další etapu mapování.

   Den byl již od rána sychravý a nevlídný, později dokonce v několika přeháňkách docela zapršelo. Naštěstí transport materiálu je vždy tak náročný, že se při něm všichni dokonale zahřejeme. Nejinak tomu bylo i dnes. Po přesunu na Plošiny jsme zjistili, že na horní plošině visí zapomenutý netopýr. Nahlášená prudká změna počasí na pondělí by pro něho asi byla fatální, a tak jsme přemýšleli, že ho probudíme. Již během našeho rozjímání se však začal sám hýbat a bylo jasné, že se u něho ještě nejedná o klasickou zimní hibernaci, ale prostě jenom přes den spí.  Ponechali jsme jej tedy svému osudu, protože jistě moc dobře ví, že je nejvyšší čas si najít zimoviště.

   Kvůli časovému skluzu jsme nakonec do vody šli jenom já a Péťa Osina. Měli jsme několik úkolů, ale ty jsme nakonec museli kvůli špatné viditelnosti ve hloubce 48 metrů zredukovat. Přesunuli jsme se tedy do Suché rotundy, kde jsme po odložení přístrojů asi hodinu a půl hledali a vyznačovali měřící body. Provedli jsme také několik náměrů a nivelaci starších měřících bodů. Práce by bylo ještě více, ale blížila se dohodnutá doba našeho návratu, a ta se v jeskyních prostě dodržovat musí. Nahodili jsme tedy na sebe zablácené přístroje a vydali se zpět. Zbylo ještě trochu času na kontrolu teploměrů v Nebích a potom již následoval sestup na Zubatici. Krátce jsem nakoukl pod 50 metrů, ale tam byla viditelnost ještě horší. Takže signál pro Péťu byl jasný - výstup do Jezírka. Trochu jsme ještě doladili jedno čidlo a pak už jsme víceméně nedobrovolně opustili 16 stupňů teplou vodu. Zbytek akce byla zablácená rutina, ale již za hodinu jsme seděli v naší oblíbené restauraci, kde jsme akci zakončili gurmánskými hody. Takže ten den byl vlastně úplně pohodový.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu