Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Speleo










Mexiko 2020 - díl III.

vloženo: 2020-10-23


Cenot Cristallo

   Během včerejšku jsme si dohodli, že se budeme tři dny potápět a potom bude den volna. Do přestávky nás tedy čekají dva dny potápění. Naším dalším cílem je cenot Cristallo, který je velmi blízko včerejší lokality Paraíso a lze tedy očekávat srovnatelné podmínky. Odjíždíme v 9,00 hodin. Někteří do plnírny pro láhve, jiní včetně mě přímo na lokalitu.

   Cenot je opět kousek za městem a navíc podstatně blíže k silnici. U vjezdu tradiční pokladna, kde platíme o 50,- Pesos méně a od části výpravy si výběrčí žádá certifikace jeskynního potápěče (včera certifikace ukazovali všichni).  Opět je zde široké jezírko, méně koupačů a více potápěčů. Při chystání výstroje zjišťuji, že mám v lahvích pouze 150,- barů. Vzniklo to tím, že jsem před přepravou zavřel manifould a obsluha v plnírně si toho nevšimla. Bohužel dnes mi láhve vyzvedli kamarádi, kteří tlak nezkontrolovali, protože mají samostatné lahve a jiné zvyky. Nic se neděje, musím s tím však počítat.

   U lokality chybí mapa cenotu, přičemž ale registrujeme dva vstupy. Rozhodujeme se pro ten vpravo a vyrážíme. Od tradiční varovné cedule, kde končí kavernové potápění, vyvazují kamarádi tři osobní bubínky a jen taktak to stačí ke hlavní vodící šňůře. To je trochu nezvyklé a začínáme si myslet, že ten vstup vlevo byl asi vhodnější. Opět se nic neděje, plán počítá se dvěma ponory, takže druhá varianta se prověří později. Ve 25. minutě dávám Honzovi signál, že bych podle vzduchu měl otáčet a vzápětí tak oba činíme. Ještě to nahlásíme Michalovi a vracíme se. Plaveme v pohodě, pouze v jednom místě registrujeme již dříve zaznamenanou šipku, která pro výstup z jeskyně ukazuje opačný směr. O této nebezpečné chybě víme a pravidlo hovoří o nedotknutelnosti cizích šipek, proto pokračujeme dále. V praxi je však dobré na takové místo umístit vlastní šipku. Asi 100 metrů před výstupem potkáváme ve větším sále skupinu potápěčů, kteří plavou po vedlejší šňůře. To je další důvod se tam podívat. Po ukončení ponoru balím věci, protože bez vzduchu se potápět nedá. Postupně se vracejí další, odpočívají a já si jdu zaplavat s mulatkami, které mluví německy!!

   Na druhý ponor jde Honza místo mě s Michalem. Celá skupina vyráží po levé šňůře a později se shodují, že tento ponor byl příjemnější a hezčí. Nevadí, já jsem se alespoň dověděl, že mulatky jsou Američanky, které studovaly v Berlíně. Víc mi toho říct nestačily, nějaký podivný caballero je rychle odvedl. Bůhví, co v tom Německu děvčata studovala.  Kamarádi se vracejí, balíme a odjíždíme do Tulumu. Kromě návštěvy obchodního domu a doplnění zásob nás čeká návštěva oblíbené kuřecí restaurace. Další den je za námi a je nám zase o trochu líp.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu