Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Vraky









































































Výstava lodních modelů - Jablonec 2008

vloženo: 2008-09-30


     Nedávno jsem konstatoval, že se to v českých vodách jenom hemží jeskynními potápěči. Přitom jsem málem zapomněl, že se to také hemží potápěči vrakovými. Věřím, že se tato skupina milovníků a znalců starého šrotu odpovědně věnuje své disciplíně a pilně shání informace o všemožných vracích. Jistě neopomenula rozšířit svoje znalosti lodí a využila vzácné příležitosti, která se vyskytla v Jablonci nad Nisou.

     Na přelomu srpna a září se v jabloneckém Eurocentru konalo již 10. mistrovství světa lodních modelářů. Nevyznám se v jejich kategoriích, ale vím, že se nejednalo o sportovní modely, ale o makety. Každá vystavená loď či její artefakt je dokonalou kopií originálu. Vzal jsem tedy synka a šli jsme se na tu krásu podívat. Již první exponát nás úplně uchvátil. Studovat detaily však nebylo časově možné. Od galér až po atomové ponorky byly všechny kousky nádherně zpracované a laik mého formátu by zlatou medaili dal všem. Zde vystavené exponáty byly držiteli zlatých, stříbrných i bronzových medailí, přičemž v některé kategorii bylo třeba 5 zlatých. Hodiny a hodiny jsme se téměř po špičkách pohybovali po výstavišti, studovali detaily a odlišnosti. Pořadatelé (samí modeláři) nám opravdu ochotně povyprávěli o lodích i o jejich stavbě. Dověděli jsme se i o materiálech, používaných při stavbě originálních předloh a pochopitelně a hlavně i o osudu jednotlivých lodí. Výstava mě natolik zaujala, že jsem se na ni ještě jednou vrátil.

     K výše uvedeným několika řádkům připojuji i několik fotografií. Všechny je pořídil malý David, takže promiňte jejich kvalitu i kompozici. Ostatně - kdybych to fotil já, byl by výsledek stejný.

    

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu