Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Teorie


Práce je připravena


Utěsnění krční manžety


Utěsnění rukávové manžety


Natlakování obleku


Místo perforace

Tlaková zkouška suchého obleku

vloženo: 2005-06-15


Zatečení do suchého obleku potká dříve či později skoro každého majitele této potápěčské vymoženosti. Ponecháme-li stranou poškození manžet, bývají nejčastějšími příčinami zatékání mechanické poškození, poškození podlepení švů a v nejhorším případě poškození zipu. Zde je dobře připomenout, že k zatečení např. přes podlepení švu postačí dírka velikosti 1 mm a hloubka ponoru 3 m.
Mechanické poškození a výměna zipu vyžadují prakticky vždy zásah odborné dílny. Drobné dírky jsme schopni opravit sami pomocí některého speciálního lepidla. Musíme ovšem vědět, kde lepit, protože malé díry většinou nejsou dobře viditelné. Přibližné místo poškození poznáme podle zatopení podobleku. Po sundání suchého obleku je zpravidla na podobleku dobře vidět, která část sucháče propouští (např. rukáv, nohavice, rozkrok apod.). Je ale nutné vzít v úvahu, že po ponoru, zejména v létě, se v obleku nachází kondenzát a podoblek může být na některých místech vlhký i bez narušení suchého obleku. Trochu přesnější metodou je ponor v bazénu, kdy je pod suchý oblek použito jen spodní prádlo (osvědčená je šedá Moira) na kterém je průnik vody daleko lépe lokalizovatelný. Pokud ani to nevede k nalezení netěsnosti, přichází na řadu tlaková zkouška. Tu je schopen udělat doma každý průměrně nadaný kutil.
U nás v klubu provádíme zkoušku tak, že do rukávových manžet zasuneme libovolnou láhev kuželovitého tvaru (např. od piva) a tuto zafixujeme lepicí páskou. Do krční manžety zasuneme plastový květináč, do kterého se vkládají klasické květináče. Opět fixujeme lepicí páskou. Oblek je připraven ke zkoušce.
Natlakování obleku se provádí normálně přes napouštěcí ventil, je ovšem nutno úplně zavřít vypouštěcí ventil. „Ucpávky“ manžet vydrží značné natlakování až do odfouknutí pojišťovacího ventilu. Díru v obleku hledáme po natlakování tak, že vytypovaná místa potíráme štětcem vodou s patřičným množstvím nějakého saponátu (např. JAR). Na poškozeném místě se vytvářejí bubliny, které nám pomohou naprosto přesně lokalizovat únik vzduchu. Pak již není problém toto místo označit a po odstranění ucpávek a otočení obleku naruby poškozené místo zalepit.
U zipů je velmi často únik vzduchu slyšet, zejména když zahýbáme jezdcem zipu. Nedaří-li se únik vzduchu přes zip lokalizovat, je dobře zip zatlačit dovnitř a vytvořit jakousi misku, kam nalijeme příslušné množství vody. V drtivém množství případů poškození zipů se jedná o devastaci jezdce, kuželovitého dorazu pod jezdcem anebo poškození některého zubu-příčinami bývá neopatrnost při oblékání a svlékání obleku, kdy části obleku (na kterých je zip nalepen) otevřeme víc než je zdrávo.
Při provádění tlakové zkoušky nezapomeňte, že některá z ucpávek manžet může vyletět a napáchat škody na zdraví či majetku. Proto si zvolte vhodné místo a zejména nedovolte v blízkosti tlakovaného obleku pobyt dětem.

Autor: Libor Čech

Copyright Dalton 2024 Design webmaster: Jan Bulíř
Klub | Akce | Fotogalerie | Kurzy | Teorie | Lokality | Vraky | Speleo | Bazar
Administrace webu